Produkt Lokalny - przepisy

ŻUREK KUJAWSKI

KISZENIE ŻURU
10 dag mąki żytniej
1/2 wody przegotowanej ciepłej

W kamiennym naczyniu wymieszać mąkę z wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy żur ukiœnie, ma kwasowy smak i przyjemny zapach.

ŻUREK
3 l. wody
1/2 zakwasu żurku
ziemniaki
30 dag białej kiełbasy
20 dag boczku
cebulka
1/4 œśmietany
sól pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Gdy są pół miękkie włożyć kiełbasę, gotować na małym ogniu. Wlać żurek dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek i cebulkę także pokrojoną i podsmażoną. Na koniec dodać œśmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.


OGÓRKI MAŁOSOLNE

2 kg ogórków gruntowych,
2 kwiatostany kopru,
kilka ząbków czosnku,
kilka liœści porzeczki lub wiśœni,
chrzan,
sól,
woda

Sposób przyrządzenia:

Umyte dokładnie ogórki umieszczamy w odpowiednio dużym słoju, do tego dodajemy ząbki czosnku przekrojone na pół, koper, chrzan, liœcie porzeczki lub wiśœni. Następnie zalewamy wszystko posoloną wodą ( łyżka stołowa soli na 1 litr wody ) i przyciskamy całośœć, wkładając np. mniejszy słoik docišżony wodą. Ogórki powinny stać w zacienionym miejscu przez 3-5 dni ( w zależnośœci od temp.). Pierwszym objawem, że mogą być jadalne , będzie mętniejąca woda.


"KSIĘŻYCÓWKA" z Kujaw

1 kg gruszek bergamotek
5 litrów przegotowanej wody
2 kg cukru

Sposób przyrządzenia:

Wrzucamy 1kg całych gruszek bergamotek do beczki wraz z 2 kg cukru i 5 litrami przegotowanej wody. Beczkę przykrywamy. W ten sposób powstaje zacier. Następnie beczkę odstawiamy na 30 dni, aby zacier się sfermentował. Po 30 dniach wkładamy chłodnicę z rury miedzianej do beczki i gotujemy zawartoœć. Z powstałej pary wytrącisię " Księżycówka" (90%). Można ją podać bezpoœśrednio na stół lub rozcieńczyć z wodą.

  • LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA

    PARTNERSTWO DLA ZIEMI KUJAWSKIEJ

LGD Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej © 2015

projekt: www.maciek-design.com